2014. szeptember 1., hétfő

1940. augusztus 30. Második bécsi döntés- Észak-Erdély és Székelyföld visszatérése


A Trianonban elvett területek legfájóbb pontja a nemzet számára az az Erdély és hozzácsatolt részek, melyet Románia kapott meg és magában nagyobb volt, mint a megmaradt csonka ország.

 A magyar vezetés csak a megfelelő alkalomra várva, Erdélyért akár fegyveres erővel is kész érvényt szerezni területi követeléseinek. Németország és Olaszország nyomására tárgyalásokat kezd a magyar és a román fel a vitatott kérdésben. Az egyeztetések hamar megszakadnak, ugyanis Románia olyan minimális területi engedményt ajánl fel Magyarország részére, amelyek elfogadhatatlanok. 1940 júliusától a Magyar Királyi Honvédség félmillió főt számláló mozgósított állománya támadásra készen várja a parancsot, hogy Erdélyt visszafoglalja a románoktól. 

A támadásra nem kerülhet sor, a nagyhatalmi politikai érdek ismét közbeszól. Hitler nem engedheti meg, hogy két szövetségese háborús konfliktusba kerüljön egymással, ezért a román fél kérésére ismét döntőbíráskodásra kerül sor. A második bécsi döntést a nemzetiszocialista Németország és a fasiszta Olaszország külügyminiszterei, 1940. augusztus 30-án ismertetik. 

A tengelyhatalmaknak köszönhetően Magyarországhoz visszatér Észak-Erdély és a Székelyföld 43.500 km2 területtel, több mint két és fél millió lakossal, melynek 52%-a magyar nemzetiségű. Horthy Miklós kormányzó a magyar hadsereggel virágszőnyegen, harc nélkül vonul végig az örömmámorban úszó magyarok között, a régi-új határig, a Keleti-Kárpátok gerincéig.

Forrás:magyarharcos.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése