2012. október 18., csütörtök

Interjú a komáromi Fehér Virágok zenekarral!


Szerkesztő: Kérlek mutassátok be a zenekart és meséljétek el a történetét.

Fehér Virágok: A jelenlegi felállás a következő: Széplaki Norbert (Mókus) Ének, gitár, Esztergályos Arnold basszusgitár, jómagam Kustos László (Karó) dob.
A Fehér Virágok 1987-ben gyakorlatilag két punk zenekarból a Dühös Elvtársak, és az Elit osztag-ból alakult. Attila (gitár), Andor (basszus), a Dühös-ből, Kutya (ének), Karó (dob) pedig az Elit-ből alkották az akkori formációt. Ezek még a normális, lázadó, Hazájukat, Nemzetüket, tisztelő, és Szerető punk zenekarok voltak!!!! (Az Elit azóta is létezik, és még ma is ebben a szellemben él!) Nem tartoztak az akkor kialakuló, idegen hatalmat kiszolgáló kommunista punk zenekarok közé!
 Röviden a történet annyi hogy 1987-től próbáltunk, és koncerteztünk felléptünk az Oi-korral, az Akcióegységgel, és az Egészséges Fejbőrrel. Fiatalok voltunk, és buliztunk amennyit csak lehetett. Szalonna sütések, a Tatai várnál, és a Tatabányai Turul szobornál amire Zoránék (E.F.) is lejöttek. A bulik zűrösségét az akkori „ÁVH „ adta, aki minden ilyen találkozót és koncertet megfigyelt. Állandó igazoltatások, kihallgatások. Nem egy ilyen találkozót, vagy koncertet egyszerűen csak lerohantak, és szétvertek.
 Aztán 1990-ben Szeniczei Andor az akkori basszusgitáros autó baleset áldozata lett. Egy totál részeg, fényes nappal elütötte.
Nagyszerű ember volt. Nagyon jó barát. Ennek következtében a zenekar feloszlott. 


Bár fél év szünet után, közönség kérésre adtunk még pár koncertet egy új basszerossal Zsoltal. De Gergi Atti már nem nagyon akarta folytatni, így 1991-ben a Viking klub-ban léptünk fel utoljára. Viták nem voltak egyszerűen csak abba hagytuk. Aztán az eltelt évek alatt többen kérdezgették hogy miért nem áll újra össze a csapat. Attilát, is és engem is bombáztak állandóan, hogy nagyon szeretnék, ha újraéledne a Fehér Virágok. 
Aztán pár éve Izsán volt egy Elit Osztag, Beatrice koncert ahol Laczik Fecó a Rice mostani basszerosa tett egy olyan kijelentést hogy szoljak ha még is össze áll a Virágok, mert ő szívesen betöltené Andor szerepét. Fecó régen az Akcióegységben nyomult. Ez az ajánlat sokat lökött a dolgon ,így Attilával próbálni kezdtünk. Közben kaptuk a koncert felkéréseket, de Attila hirtelen meggondolta magát. Egyszer csak nem jött többet próbára. Így ott maradtam a Laczik Fecóval , és a fesztivál ajánlatokkal. Ekkor egyszer csak felbukkant Széplaki Norbi a volt Felvidéki Ébredés gitárosa, ( nincsenek véletlenek) Ő ismerte az összes Virágok számot, mert majdnem mindet játszották az Ébredéssel. Így gyorsan össze próbáltunk hogy ott legyünk a fesztiválokon amit megígértünk a közönségnek. Persze Fecó nem tudott minden koncertre eljönni a Rice miatt, így beugrós basszerost kellett alkalmaznunk. Aztán egy év elteltével már látszott hogy mindenkinek jobb ha állandósítjuk a beugrós zenészünket.
Ezért lassacskán létre jött a mai felállás.


Szerkesztő: Láttam,hogy vannak elég jónak mondható klippjeitek a Qstos rendezésében. Mesélnétek róla,hogy hogy jött az ötlet,hogy felkeressétek őket?

Fehér Virágok: Ez egyszerű volt, hiszen a Q&Q vagyis a Qstos film nem más mint a 16-éves fiam, és jó magam.
Balázs fiam ötlete volt, hogy készítsünk klippeket. Persze mint látszik nagyon olcsó berendezéssel, és programokkal készültek. Ötleteink határtalanok, ezért, egy pár milli forintos videó vágóval, és programokkal hatalmasat tudnánk alkotni.
Szerkesztő:  Meséljetek az eddig kiadott lemezeitekről/demókról!

Fehér Virágok: 1988-ban jelent meg az első demó. Ez még kazetta formájában. Ezt másolgatták a fiatalok, és elég szépen elterjedt az országban. Aztán már az új formációval jelent meg 2008-ban egy 3 dalt tartalmazó demó CD.
Egy új dallal, aminek a címe Az utcán, és két régivel a Sakk-Matt, és az Erdély üzenete címmel.
2009-ben egy újabb demó jelent meg 8 dallal. Ezen is helyet kapott 2 régi dal. A stúdió munkát egyébként Ollé Iván, az Elit Osztag basszusgitárosa készítette. Aztán az utolsó 2011-ben a Magunk kikélt már! címmel jelent meg.
Ez a lemez is tartalmaz két régi dalt a 6 új dal mellet. Na és ha minden jól megy akkor jövőre felvesszük az új CD anyagát.
Szerkesztő: A zenekar mely szervezetekkel illetve zenekarokkal tart baráti viszonyt?

Fehér Virágok: Sok Hatvannégy Vármegyés, és sok Jobbikos barátunk van. Ők általában koncerteket is szerveznek nekünk. A Nemzeti Rock zenekarok közül, pedig már szinte mindegyikkel játszottunk egy színpadon, és mindegyikkel jó viszonyban is vagyunk. Bár ez már nem olyan mint régen, amikor még összejártunk bulizgatni, szalonnát sütni, sőt a Viking klubban még együtt is szilvesztereztünk az akkori Oi zenekarokkal. Ma már csak a koncerteken találkozunk, de ott jól megvagyunk egymással.

Szerkesztő: Az együttes ugyebár komáromi. Milyen a viszony arra a Szlovákokkal?

Fehér Virágok: A Szlovákiában élő Magyarokkal nagyon jó a viszony. A szlovák hatósággal már nem annyira. Összetűzések ugyan nem voltak, de eddig nem sikerült fellépnünk Észak Komáromban, mert már vagy három alkalommal letiltották a koncertet a kezdés előtt. Idén a Felvidéki Magyar szigetet is betiltották. Természetesen az utolsó pillanatban, amikor már elkészültek a plakátok. Így ott sem tudtunk fellépni.Szerkesztő: Külföldi koncertek. Merre játszottatok már külföldön és milyen emlékekkel lettek 
gazdagabbak?

Fehér Virágok: Magyarországon kívül, csak Londonban játszottunk 2010. július 24.-én. Egy kint élő barátunk szervezte a bulit, és így sikerült egy színpadra kerülni a hazai Fehér Törvénnyel, és az Angol legendás hírű Brutal Attack-al
Jó volt a buli, jól éreztük magunkat! Ott ittam először almasört, és szénsav hozzáadása nélkül csapolt barna sört.
Ez utóbbi jobban ízlett. Pénteken mentünk, hétfőn jöttünk, úgy hogy egy gyors városnézést is tartottunk. 

Szerkesztő: Rengeteg "sláger" számotok van,de most emeljük ki az egyik kedvencem,a Tépjen szél című számot! Mesélnétek róla hogy született a szám?

Fehér Virágok: A szövegét Sólyomfi Nagy Zoltán írta. Ő egy Regölős Táltos dobos, aki nagyon jó szövegeket ír. Először tőle hallottam énekelni, amint egy szál Táltos dobbal kíséri. Már akkor nagyon megtetszett! Aztán öt éve a barátaimmal szerveztünk egy hagyományőrző fesztivált ide Komáromba, a HON-NAP-ot. Erre a fesztiválra hívtuk meg a Regélő Fehér Táltos Dobcsoportot. Ők vagy húsz dob kíséretében adták elő és annyira megfogott hogy akkor eldöntöttem ezt a dalt a Fehér Virágoknak is játszania kell! Így a következő próbán oda adtam Széplaki Norbinak a szöveget és Ő egy hét múlva már hozta is az alapötlet zenét. Aztán 1-2 próba és elkészült a Tépjen Szél Fehér Virágok változata. Olyan sikeres lett, hogy azóta már más zenekar is feldolgozta.

Szerkesztő: A zenekar közeli és távoli céljai.

Fehér Virágok: Mint említettem, jövőre szeretnénk egy új CD-t. Sok új dalunk van amikből négyet már a koncerteken is játszunk. De vannak félkész dalok is amiket szeretnénk befejezni, és persze felvenni, hogy hagy jusson el az emberekhez.
Természetesen egy pár dalról klip is készül majd a tervek szerint. Meg persze szeretnénk még ezután is 1-2 jó koncertet adni.Szerkesztő: Koncertek

Fehér Virágok: A koncertek száma lecsökkent az elmúlt időszakban. Ez főként a háttérhatalmak által szándékosan előidézett világ válságnak is köszönhető! De nekünk is nehéz egyeztetni, mivel minden tag dolgozik hétvégén is. Ezért havonta csak 1 vagy két koncertet vállalunk be. Egyébként most hétvégén játszunk Komáromban a Hunniával, aztán decemberben 14.-én Esztergomban a Zsentivel, és a Fejbőrrel. Amire mindenkit nagy szeretettel várunk!Szerkesztő: Mit üzentek az olvasóknak illetve a rajongóknak?

Fehér Virágok: Azt üzenjük, hogy köszönjük a bíztatást, és a kitartást a zenekar mellett! Találkozunk a koncerteken, addig is keressétek a régi, és új klippeket a videó megosztókon.

Szerkesztő: Köszönjük szépen az interjút és kívánunk sok sikert a folytatáshoz!


Fehér Virágok: Mi is köszönjük, és mindenkinek Szebb Jövőt kívánunk: Mókus, Arnold, és Karó vagyis a Fehér Virágok!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése