2012. szeptember 14., péntek

Magyar,vidékre!

( A képen a Rendek-tanya látható)

A mai kor emberének a vidéki élet csak annyit jelent, hogy el lehet menni kirándulni, szétnézni valami eldugott kis településen és úgy tekinteni az ott élőkre, mint valami múzeumi darabokra. Bár valljuk be, hogy egy mai falu és egy város között nem sok különbség van, talán csak a mérete. A falvakban, kis városokban is találunk már bevásárlóközpontokat, gyors éttermeket, világító reklámtáblákat, és mindenféle szörnyűséget, ami nem oda való. Lassan ott tartunk, hogy egy falusi Marika néni spanyol paradicsomot, szlovák tejet, meg ki tudja honnan származó tojást tesz az unokái elé, természetesen a teszkóból, mert elhitették vele, hogy nem éri meg ezeket megtermelnie. Meg amúgy is ott olyan sok minden van egy helyen, meg hát a többi vásárlóval is el lehet beszélgetni a világ nagy gondjairól.
Szemléletváltásra van szükség, e tekintetben is. Az élhetetlen nagyvárosi lét helyett a vidéki életformát kell választani. Újra kell népesíteni falvainkat, tanyákat, birtokokat kell építeni. Fel kell virágoztatni a vidéket, állatokat kell tartani, meg kell művelni a földjeinket. Függetlenedni kell a rendszertől minden tekintetben. Élhető házakat kell építeni természetes anyagokból, mint a vályog, fa és nem betonból meg ma divatos falazóblokkokból milliókért, meg persze még egyszer annyiért leszigetelve műanyaggal, mindezt banki hitelből egész életen át fizetve.
Meg eleve elhitetik velünk, hogy egy ház építése az életed célja. Pedig nem az! A ház építése az életünk kezdete kellene, hogy legyen, mint a régi korokban, mikor a rokonság, barátok kalákában építették a házakat, egyszerűen, viszonylag gyorsan és nem utolsó sorban olcsóbban, mint manapság. Függetlenedni kell a szolgáltatóktól is, főleg a gáztól, áramtól, víztől, mert ez stratégiai kérdés.
Miért jó hatvan ezer forintos gázszámlát fizetni havonta, ha fatüzeléssel negyed annyiba kerül egy hónap, tömegkályhával még annyiba se. Ha napelemmel és led-es égőkkel ingyen világítunk, akkor felére tudjuk csökkenteni az áramszámlánkat. Ha fúratunk egy kutat, akkor vízszámlánk sem lesz. Meleg vizet napkollektorral és az előbb említett kályhával is létre tudunk hozni. Persze ezeket sem ingyen adják, ehhez is pénz kell, de ha vannak olyanok, akik amúgy is építkeznének, akkor ezeket célszerű átgondolni.
Meg egy fővárosi, nagyvárosi lakás árából vidéken „palotát" lehet építeni. A háztáji gazdálkodást újra be kell vezetni. Baromfit, malacot, de akár kecskét, tehenet lehet tartani, ezzel a családunk friss húst és tejet, sajtot ehet. Konyhakertekben meg lehet termelni a zöldségeket, gyümölcsöket úgymint a káposztát, paradicsomot, retket, uborkát, paprikát, cukkinit, málnát, barackot, almát, de a végtelenségig sorolhatnánk, és nem utolsó sorban, nem génkezelt hulladék élelmiszereket fogyasztanánk.
Lehet építeni önellátó tanyákat ahol a család, de leginkább egy kisebb közösség napi munkájával meg tudna termelni nagyjából mindent. Kihalásra ítélt falvainkat újra kell népesíteni, és egymást segítve, kiegészítve gazdálkodni. Mert ami ma van a mezőgazdaságban, hogy ezer hektárok ugyanazzal a növénykultúrával vannak beültetve, minden gépiesítve van, embereket nem alkalmaz, a piac határozza meg az adott növény árát, vagy meg sem veszik tőlük, ez a szemlélet hibás. Ennek ellensúlyozására kellene a kis birtok rendszert újra indítani.
Az állattenyésztésről ne is beszéljünk. A honfoglalás korától kezdve a Kárpát-medencében a fő mezőgazdasági tényező az állattartás volt, kivéve napjainkat, ahol elvétve látunk legelő állatokat, holott régen ez volt a természetes. Legelőink sincsenek nagy számban, mert minden be van vetve valamilyen divatos növénnyel, amit az EU támogat.
Persze nagyon fontos hangsúlyozni, hogy mindenki a saját lehetőségeihez képest tegyen annak érdekében, amiket fentebb vázoltunk. Át kell értékelni életünket, hogy megéri e nekünk ezt a fogyasztói, pazarló életmódot folytatni, s az egzisztenciánkat csakis a városi léthez kötni. A Pax Hungarica Mozgalom Új Honfoglalás terve ezeket a tényezőket készíti elő, dolgozik rajta, és próbál alternatív válaszokat adni ezekre a kihívásokra.
Az idő kereke, még ha lassan is, de bebizonyítja, hogy a vidéki életformáé a jövő!!
Kitartás! Jövünk!
Karra - Kitartás.hu
Forrás: kitartas.hu