2012. szeptember 17., hétfő

Családi ház egymillió forintból és teljesen önfenntartó+FRISSÍTÉS:Lerombolhatják a hobbit-házatFRISSÍTÉS: 

Lerombolhatják a hobbit-házat

A félig földbe süppedő kerek ház képe pár hónapja bejárta a közösségi médiát, és rengeteg rajongót gyűjtött. Hiszen megvolt benne minden, ami egy álomházban fontos: eldugott, cuki, mesebeli és abszolút önfenntartó. A walesi Glandwrben található ház nemcsak hogy környezetbarát, hanem minden alkotóeleme a környezetéből való. Szerkezete vastag ágakból készült, falai szalmabálákból, teteje - a faágakon - fűből. A 25 éves Charlie Hague egy évig fáradozott, amíg elkészült vele, addig feleségével egy lakókocsiban éldegélt. A hobbithajlék azonban sokkal kényelmesebb, és immár hárman laknak benne, mivel közben gyerekük született.
A berendezésre Hague és felesége Megan Williams 15 ezer fontot - bő 5 millió forintot - költött. Most egész munkájukat az elbontás veszélye fenyegeti, mivel előzetesen nem kértek építési engedélyt. A hatóság hivatalos megfogalmazása szerint pedig az építmény "károsítja a környék vidéki jellegét" - jóllehet tökéletesen belesimul környezetébe.
Az építész Hague saját földjéről származó fából építette a házát, és elismerte, valóban nem kért építési engedélyt, mivel ez volt az egyetlen esélyük, hogy saját házuk legyen azon a vidéken, ahol felnőttek. A házaspár valamint barátságos és környezetbarát házuk a Faceebookon is számos rajongót gyűjtött. A közösségi oldalon most is sokan támogatásukról biztosították a brit párt, és dicsérik a házukat. Most utólagos építési kérelmet nyújtottak be, és fellebbeznek a bontási határozat ellen - adta hírül a BBC.
(Galéria: walesonline.com)
(greenfo.hu), kitartás.huAz eredeti cikk: 

Ez nem Új-Zéland, és nem a Gyűrűk ura forgatásának egykori helyszíne, hanem Wales, és egy valós lakóház. Úgy néz ki, mintha a Gyűrűk ura trilógiának a forgatásán járnánk. Egy ház, ami teljesen beleépül a környezetbe, erős gallyakból, földből és szalmából készült. A tetőt fű nőtte be, az ablakok és a ház belsejéből a derékszögek teljesen eltűntek. Ami az igazán meglepő ebben, hogy a házat teljesen természetes alapanyagokból építette Simon Dale a családjának. A lak 3000 fontba (kicsit több, mint 1 millió forintba) került. Ráadásul mint kiderült, a családfő nem kézműves és nem is építész. A kényelmes vacok a tervek papírra vetése után négy hónappal már el is készült. „Mindenki megépítheti a saját házát. Nem kell más, csak önbizalom, fizikai állóképesség és néhány barát, akik segítenek" - mondta Dale.

Az öko-ház válasz a pazarlásra és a forráshiányra. Vizet a közeli forrásból, meleget a fakályhából, áramot pedig a napfénytetőből nyernek, a hűtő léghűtéses. Az alacsony energiafogyasztású házikó teljesen önálló, Simon és családja nem függ se áram- se gázszolgáltatótól. A lakhatás eme formája megadja a lehetőséget egy egyszerűbb, természetközelibb életre - jelentette ki a családfő. Dale háza minta lehet, ugyanis Wales egyik területén egy teljes ökofalut terveznek, ahol sok kicsi "hobbit-ház" sorakozna egymás mellett.

A tulajdonos, Simon Dale néhány tanácsa azoknak, akik hasonlóra vállalkoznak
„A képeken egy ház látható, amelyet a családom számára építettem. Az építésben segített az apósom, az arra járók és az áthívott barátok. Négy hónappal a kezdés után már beköltözhető és lakájos is volt. Körülbelül 1000-1500 munkaórába és 3000 fontba került a beköltözésig. Ez nem sok, ha a lakásvásárlási árakkal hasonlítjuk össze. A házat a környezetre való maximális tekintettel építettük, ezért egyfajta viszonzásként egy egyedülálló lehetőséget kaptunk, hogy a természethez közel éljünk. A saját magad építészének lenni szórakoztató, élvezhetsz és alkothatsz egy olyasvalamit, ami egyrészt a saját egyéniséged, másrészt pedig a föld része, nem pedig egy sorozatgyártott, doboz formájú valami, ami a maximális profit és az építőipar kényelme érdekében épült. A természetes anyagokból való építkezéssel kizárod a gyártók profitját és a karcinogén mérgek keverékét, amik megtöltik a modern épületeket."
19 kulcsfontosságú pontja a dizájnnak és a szerkezetnek:

1. Legyen domboldalba ásva, az alacsony vizuális behatás és a védelem érdekében.
2. A fejtésből származó kő és sár felhasználható a támfalhoz és az alaphoz.


3. Készíthetünk tartószerkezetet a hulladék fából, amit a környező erdőből is beszerezhetünk.
4. Az önmagát tartó tetőszerkezetet nagyon könnyű megcsinálni és esztétikus is.


5. A szalmabála kiváló hőszigetelő a falakban, padlóban és a tetőben egyaránt, ráadásul könnyű beépíteni.


6. Műanyag fólia, sár és gyepréteg a tetőn, nyugtató és csökkenti hatásunkat a környezetünkben.


7. Mészvakolattal a falak légáteresztőbbek és energiatakarékosabb is az előállítása.(A cementes vakolathoz képest.)


8. Az újrahasznosítható fahulladék felhasználható a padlóhoz és különféle kellékekhez.


9. Bármi, amire szükséged van megtalálható valahol egy szeméthalomban (ablakok, égők, vízvezetékek, vezetékek...)


10. Kandalló a fűtéshez - a tűzifa megújuló és rengeteg van a közelben.
11. A füst egy nagy kőből és gipszből készült kúpon megy át, hogy lassan távozzon és adja le a hőt.
12. A hűtőt levegő hűti, amely az alapon keresztül, a föld alól érkezik.
15. Tetőablak segítségével természetes fényt kapunk.
16. Napelemek a világításhoz, zenehallgatáshoz, számítógéphez.
17. Víz nyerhető a közeli forrásból.
18. Komposzt WC.
19. A tetőről lefolyó víz összegyűjthető egy tárolóban a locsoláshoz.
Használt szerszámok: láncfűrész, kalapács és egy hüvelykes véső, ennyi. Ja és nem vagyok egy építőmester vagy asztalos, a tapasztalatom egy hasonló ház két évvel ezelőtti építéséből és pár apró házkörüli munkából származik. Ez a fajta épület mindenki számára elérhető. A főbb szükséges képességeim a testalkatom, a hit önmagamban, a kitartás, és persze a barátok, akik támogatást adtak - állítja Simon Dale.

Kellett egy családi ház, de nem tudtuk volna a jelzáloghitelt fizetni
Ez az épület egy része a kis behatású, más néven permakultúrális életvitelnek. Ez a fajta élet arról szól, hogy harmóniában éljünk a természettel és önmagunkkal, valamint mindent egyszerűen és csak a szükséges technológiát használva oldjunk meg. "Ezen típusú alacsony költségű, természetes épületeknek van létjogosultságuk, nem csak a fenntarthatóságuk miatt, hanem a bennük rejlő lehetőség miatt is, amitől a házak megfizethetőbbek lehetnek, és az emberek közelebb kerülhetnek a természethez, így egyszerűbb, fenntarthatóbb életet élhetnek. Például ez a ház azért készült, mert szükségünk volt egy családi házra, de nem tudtunk volna lakbért, vagy jelzálogot fizetni." - meséli Simon Dale.
Simon Dale mondatai pontosan rávilágítanak arra a kiszolgáltatott függésre, amiben manapság kénytelenek vagyunk élni, ebbe beletartozik az áram-, gáz-, vízszolgáltatástól a lakáshitelig minden. A Dale család jó példa arra, hogy kreativitással, elhatározással és kitartással bármi megvalósítható! Ha további információra vagy kiváncsi az építkezéssel kapcsolatban, vagy akár kapcsolatba lépnél a walesi családapával látogass el a tulajdonos weboldalára, hidd el megéri!
Szerző: Fodor Márta - Pozitív Nap
A képeket készítette: Simon Dale
(Forrás: Daily Mail / simondale.net / hírado.hu)
Forrás: kitartas.hu